Skip to main content

Επεμβατική Γαστροσκόπηση

Τι είναι η επεμβατική γαστροσκόπηση;

Η επεμβατική γαστροσκόπηση είναι μια ενδοσκοπική επεμβατική τεχνική η οποία μας επιτρέπει να ελέγξουμε με απευθείας όραση και να επέμβουμε στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου.

Πώς γίνεται;

Η διαγνωστική γαστροσκόπηση δεν απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία, μόνο 6ωρη νηστεία. Η εξέταση διενεργείται από το στόμα και η διάρκεια της ποικίλει ανάλογα με το είδος της επέμβασης. Το ενδοσκόπιο προωθείτε δια του στόματος και μας επιτρέπει ελέγξουμε με απευθείας όραση και να επέμβουμε στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου, του στομάχου και του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου.

Σε τι μας βοηθάει;

Πρόκειται για μια επεμβατική τεχνική η οποία έχει πολλές εφαρμογές σε νοσήματα που είτε αφορούν απευθείας το ανώτερο πεπτικό ( π.χ. κακοήθειες ανώτερου πεπτικού, καλοήθεις στενώσεις οισοφάγου – εντέρου, οισοφάγος Barrett αχαλασία ) είτε σε νοσήματα άλλων οργάνων που προσβάλλουν το ανώτερο πεπτικό ( π.χ. κίρρωση ήπατος – κιρσοί οισοφάγου, κακοήθειες γειτονικών οργάνων ). Με την επεμβατική γαστροσκόπηση μπορούμε άμεσα να επέμβουμε θεραπευτικά και να προσφέρουμε ανακούφιση συμπτωμάτων ( πχ τοποθέτηση stent ), πρόληψη επιπλοκών ( πχ απολίνωση κιρσών ) και να αφαιρέσουμε βλάβες ( πχ πολυπεκτομή – EFTR ).

Πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Όχι, πρόκειται για μία ανώδυνη τεχνική, καθώς διενεργείται με ενδοφλέβια καταστολή.

Υπάρχουν κίνδυνοι αυτής της μεθόδου;

Η γαστροσκόπηση είναι μια ασφαλής τεχνική, με μικρή πιθανότητα επιπλοκών και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

Επιπλέον πρόκειται για μια επεμβατική τεχνική η οποία έχει πολλές εφαρμογές σε νοσήματα που είτε αφορούν απευθείας το ανώτερο πεπτικό ( π.χ. πολύποδες στομάχου )